Početna > Dojenje > Prehrana nakon poroda – prehrana dojilja

Prehrana nakon poroda – prehrana dojilja

Prehrana majke nakon poroda i nije tako komplikovana iako se, u dobroj namjeri okoline, briga o tome šta jesti zna pretvoriti u pravu muku. Kao i za vrijeme trudnoće i u razdoblju dojenja prehrana majke treba i dalje biti bogata visokokvalitetnim namirnicama jer će se upravo na taj način osigurati optimalno stvaranje mlijeka visoke hranjivosti i kvaliteta.

Dojilje imaju nešto veće energetske potrebe od žena koje ne doje. Energetske potrebe u tom razdoblju u prosjeku su veće za oko 500 kcal/dan, ali to zavisi i od konstitucije majke i potreba novorođenčeta. Ipak, najbolji pokazatelj da majka zadovoljava svoje energetske i nutritivne potrebe i potrebe dojenčeta jest održavanje tjelesne mase, pri čemu se gubitak od najviše pola kilograma mjesečno smatra prihvatljivim. Ako dojilja svojom prehranom ne unosi dovoljno nutrijenata za sebe i svoje dijete, njen organizam će hranjive tvari potrebne dojenčetu „izvući“ iz majčinih zaliha, no nepravilan unos nekih vitamina i minerala može direktno uticati na njihov udio u majčinom mlijeku.

U prvih nekoliko sedmica nakon poroda majke mogu često biti izrazito iscrpljene, što može prouzrokovati osjećaj tjeskobe i potištenosti. Pri tome zdrava prehrana može pomoći. Osnova svake prehrane je raznolikost, umjerenost i uravnoteženost, no postoje i namirnice koje mogu pomoći bržem oporavku. Kao što je novorođenčetu važan red, tako je i njegovoj majci važno da ima odgovarajući broj obroka i dovoljan unos tečnosti, što u konačnici djeluje i na količinu i kvalitet mlijeka.

Okrepljujuća supa

Supa skuhana od crvenog mesa i raznovrsnog povrća omogućit će okrepljenje i dodatan unos tečnosti. Kuhano crveno meso odličan je izvor željeza, a ako se kombinira s povrćem i integralnim žitaricama (npr. integralnom rižom), znači konkretan obrok za ženu koja je nedavno rodila.

Izvor bjelančevina

Bjelančevinesu izrazito važan dio prehrane dojilja, naročito zato što se velik dio bjelančevina koristi upravo u stvaranju mlijeka. No, za vraćanje elana i brži oporavak izuzetno je važna aminokiselina triptofan, a najbolji su izvori te aminokiseline upravo meso i jaja, ali i voće, kao što su banane i smokve, te razne sjemenke i špinat.

Vitamini i minerali

Vitamine i minerale prirodno sadržane u voću i povrću u razdoblju neposredno nakon poroda preporučuje se uzimati i kao dodatnu suplementaciju. To su najčešće ujedno i proizvodi koji se preporučuju uzimati i tokom trudnoće, pa se stoga s njima može nastaviti i kroz prva tri mjeseca dojenja i oporavka od poroda.

Nešto slatko

Slatkonakon poroda – samo najkvalitetnije. Kvalitetni slatkiši, poput tamne čokolade ili sladoleda, osiguravaju užitak, a osim izvora antioksidansa (čokolada) ili kalcija (sladoled) odličan su izvor serotonina – hormona sreće.

Kafa

Kofein, tein i teobromin spojevi su stimulativnog djelovanja na središnji nervni sistem, a nalaze se u kafi, čaju i čokoladi. Ti spojevi kod beba ne bi trebali izazivati probleme, no dojiljama se ipak ne preporučuju veće količine budući da mogu prijeći u majčino mlijeko, što kod dojenčeta može izazvati nervozu i nesanicu.

Koje namirnice treba izbjegavati?

Sastav i aroma majčinog mlijeka odražavaju prehranu dojilje, stoga je važno pratiti dijete i moguće reakcije tokom i nakon dojenja. Iz tog razloga često se tradicionalno preporučuje izbjegavati određene namirnice ili skupine namirnica, kao što su naprimjer kupus, grah i dr. Iako se ponekad može primijetiti da neka dojenčad imaju nešto osjetljiviji probavni sistem i još uvijek nedovoljno razvijen imunološki sistem, zbog čega su moguće probavne smetnje (crvenilo guze, nadutost i vjetrovi) i pojava alergija (osip, urtikarija), djelovanje eliminacijskih dijeta u dojilja još uvijek nije znanstveno potvrđeno, zbog čega samoinicirana potpuna eliminacija određenih grupa namirnica tokom dojenja nije preporučljiva. Ako majka primijeti očiglednu povezanost simptoma, važno je da prije poduzimanja bilo kakvih mjera svoja zapažanja podijeli s pedijatrom.

Za brži oporavak majke i dobro napredovanje dojenčeta najvažnije je uspostaviti pravilan ritam hranjenja i spavanja. Na taj način i majka i dijete dobit će ono što im treba, a zadovoljstvu neće biti kraja.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak prehrani. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.