Početna > Proizvod

Kome su namijenjene Novalac prenatalne kapsule?

 • ženama u vrijeme planiranja trudnoće
 • trudnicama
 • dojiljama

Kratak opis

Novalac prenatalne kapsule proizvod su najnovije generacije koji je primjeren za žene u vrijeme planiranja trudnoće te trudnice i dojilje.

Prednosti

 • najnaprednija aktivna folna kiselina Quatrefolic®
 • omogućuje smanjenje rizika od oštećenja neuralne cijevi
 • visokoapsorbirajući oblik željeza Lipofer® osigurava odgovarajuću količinu željeza i ne nadražuje želudac
 • DHA pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojenčadi
 • bez laktoze, glutena i GMO
 • samo 1 kapsula na dan

Sastav

Trudnoća je jedno od najzahtjevnijih razdoblja kod žena. Zbog rasta i razvoja novog bića potrebe za nekim nutrijentima povećavaju se čak za 50–100%, ćelije se brže dijele i organi se razvijaju, stoga je pravilna opskrba hranjivim tvarima vrlo važna. Stručnjaci savjetuju uravnoteženu i raznoliku prehranu te dodatak bar najvažnijih nutrijenata: folne kiseline, željeza i omega-3 masne kiseline.

Novalac prenatalne kapsule proizvod su najnovije generacije kojim žene u reproduktivnoj dobi nadoknađuju povećane potrebe za nutrijentima. Posebno su zasnovane i razvijene u saradnji sa stručnjacima i aktualnim svjetskim zdravstvenim smjernicama i prehrambenim preporukama.

Novalac prenatalne kapsule u jednoj kapsuli udružuju aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic®, visokoapsorbirajuće željezo Lipofer® i omega-3 dugolančane masne kiseline DHA. Sadrže i druge ključne hranjive tvari koje su ženi potrebne u vrijeme planiranja trudnoće te tokom trudnoće i dojenja.

HRANJIVE TVARI

KORISTI

niacin, vitamin B1, vitamin B6 i biotin

doprinose normalnom funkcioniranju nervnog sistema

pantotenska kislina

doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti

vitamin B12

doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i normalnoj funkciji imunološkog sistema te ima ulogu u procesu dijeljenja ćelija

vitamin C, cink in selen doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema

vitamin D

doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba

vitamin B2, vitamin E in selen

doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona štitnjače i normalnoj funkciji štitnjače

 

Tabelu svih sastojaka koje sadrži 1 kapsula možete naći u uputstvu za upotrebu.

Aktivna folna kiselina

Folna kiselina jedna je od najvažnijih hranjivih tvari već u vrijeme planiranja trudnoće. To je sintetički dobiven vitamin B9 kojega tijelo pretvara u biološki aktivan folat.

Folati su nužno potrebni za zdrav razvoj dojenčeta. Nedostatak folata prije začeća i naročito u prvom tromjesečju trudnoće može prouzročiti pogreške u razvoju fetusa. U prve četiri sedmice trudnoće folat je potreban za pravilan razvoj mozga, lubanje i leđne moždine.

Na vrijednost folata u krvi mogu utjecati:

 • neredovno uzimanje folne kiseline
 • neki lijekovi (kontraceptivi, antiepileptici...)
 • lošija aktivnost enzima koji metabolizira folnu kiselinu u aktivni oblik

Za zdrav razvoj djeteta vrlo je važno pravovremeno uzimanje dodataka s folnom kiselinom tri mjeseca prije planiranog začeća i bar još prva tri mjeseca trudnoće. Time se povisuje nivo folne kiseline kod majke. Kod žena u reproduktivnoj dobi korisni efekat postiže se dopunjavanjem prehrane s 600 µg folne kiseline na dan.

Novalac prenatalne kapsule sadrže napredan oblik folne kiseline Quatrefolic®, stoga osiguravaju odgovarajuću količinu folata u krvi.

Pravovremeno uzimanje folne kiseline smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cijevi za 72%.

Prednost najnovije, četvrte generacije aktivne folne kiseline Quatrefolic®, koja je sadržana u Novalac prenatalnim kapsulama, jest u tome što je tijelo može iskoristiti u cijelosti. Svaka kapsula sadrži 600 μg folata, od toga 300 μg folne kiseline i 300 μg aktivnog oblika folata – Quatrefolic®.

Quatrefolic® prolazi kroz želučanu pregradu i apsorbira se uglavnom u tankom crijevu, čime se osigurava veći unos folata. Inovativnom obliku folne kiseline Quatrefolic® nije potrebna nikakva pretvorba u biološki upotrebljiv oblik, stoga osigurava višu koncentraciju aktivnog folata u krvi od obične folne kiseline.

Provjerite svoje znanje o folnoj kiselini

Željezo Lipofer®

Željezo je mineral koji doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina te radu nekih enzima. Željezo je važan pri prijenosu kisika po tijelu, stoga je dovoljna opskrba tijela željezom u trudnoći vrlo važna. Također doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema, smanjuje umor i pojavu anemija.

Čak 42% trudnica ima anemiju, za što je najčešće kriv nedostatak željeza.

Tokom trudnoće majčino tijelo mora osigurati krv i za dojenački krvotok. Zbog brzog rasta fetusa povećana je potreba za željezom. Glavni je nedostatak većine postojećih preparata željeza to što se željezo loše apsorbira te istovremeno uzrokuje mučninu i osjećaj težine u želucu.

Novalac prenatalne kapsule sadrže visokoapsorbirajuće željezo Lipofer® koje omogućuje veću apsorpciju u krv i istovremeno ne nadražuje želudac. Poseban oblik topljivog mikroinkapsuliranog željeza Lipofer® povisuje koncentraciju željeza u tijelu jer prelazi iz crijeva u krv i trudnicama ne uzrokuje probavne tegobe.

Omega-3 masna kiselina DHA

Omega-3 masne kiseline jesu esencijalne masne kiseline, što znači da ih tijelo ne može samo stvoriti te se za njihov dovoljan unos treba pobrinuti odgovarajućom prehranom. Prirodni su izvor naročito ribe iz hladnih mora (losos, tuna, bakalar, srdele), a također i laneno sjeme i orašasto voće, međutim njih jedemo premalo.

U omega-3 masne kiseline svrstavamo alfa-linolensku kiselinu (ALA), eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA). Sve tri vrlo su važne za normalan rad organizma i bitne su za rast i razvoj djece. Naročito su važne u ranom razvoju, dakle u prvom tromjesečju trudnoće i do 18. mjeseca života djeteta. DHA je naime glavna strukturna masa u ljudskom mozgu i očima. Unos DHA putem majčine prehrane pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa te dojenčadi dojene majčinim mlijekom.

Efekti uzimanja DHA tokom trudnoće i dojenja

 • optimalan kognitivni razvoj djeteta
 • optimalan razvoj vida kod djeteta
 • smanjena opasnost od preranog porođaja

Koristan efekat postiže se dnevnim unosom 200 mg DHA.

Novalac prenatalne kapsule sadrže optimalnu količinu DHA za trudnice i dojilje (200 mg DHA) u jednoj kapsuli.

Uputstvo za upotrebu

Preporučuje se započeti s uzimanjem Novalac prenatalnih kapsula već u fazi planiranja trudnoće (bar 3 mjeseca prije začeća) te nastaviti tokom čitave trudnoće i sve do kraja dojenja.

Preporučena dnevna doza je 1 kapsula za vrijeme obroka. Kapsulu progutajte cijelu, sa čašom vode.

Čuvanje

Čuvati na temperaturi do 25 °C zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svjetlosti.

Pakovanje

30 mekih kapsula. Novalac prenatalne kapsule dostupne su samo u apotekama.

Upozorenja

Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu. Čuvati od dohvata male djece!

Sastojci 

SADRŽI

1 kapsula

Preporučena dnevna doza

FOLATI

600 μg

300 %

Folna kiselina

300 μg

150 %

(6S)-5-metiltetrahidrofolni glukozaminat, ekvivalent 200 μg folne kiseline

556 μg

150 %

DHA*

200 mg

/

ŽELJEZO

14 mg

100 %

Magnezij

56 mg

15 %

Tiamin

1,4 mg

127 %

Riboflavin

1,4 mg

100 %

Niacin

18 mg

113 %

Pantotenska kiselina

6 mg

100 %

Vitamin B6

1,9 mg

136 %

Biotin

30 μg

60 %

Vitamin B12

2,6 μg

104 %

Vitamin C

40 mg

50 %

Vitamin D3

10 μg

200 %

Vitamin E

15 mg

125 %

Cink

11 mg

110 %

Jod

150 μg

100 %

Selen

50 μg

91 %

*DHA - dokozaheksaenska kiselina

Novalac prenatalne kapsule ne sadrže laktozu i gluten.

Alergeni

 • Sojin lecitin
 • Riblje ulje

Priprema za trudnoću – briga za pravilan razvoj dojenčeta započinje puno prije začeća

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak
Andreja Širca Čampa
Andreja Širca Čampa,
dipl. inž. preh. tehn.,
klinička dijetetičarka

Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Razmišljate o prvom djetetu i željeli biste što više saznati o tome kako se pripremiti za začeće te šta vas sve očekuje u devet mjeseci trudnoće. Dobro je da vas to zanima i da ste spremni na dolazak djeteta. Za trudnoću ćete se najbolje pripremiti tako da dobro povedete brigu o sebi te da budete opušteni, naspavani, voljeni i bez neprestanih teških misli.

Pročitaj članak

Novalac® prenatalne kapsule dodatak su prehrani. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.