Početna > Planiranje trudnoće > Najbolji seksualni položaji za začeće

Najbolji seksualni položaji za začeće

Planiranje trudnoće može biti stresan i neugodan period za mnoge parove. Mogućnost začeća može biti uslovljena mnogim elementima na koje vas dvoje ne možete uticati. Međutim, postoji nekoliko načina kako poboljšati mogućnosti začeća i istovremeno se opustiti.

U ovom članku smo prikupili savjete o najboljem vremenu i načinu začeća, a o detaljima i dodatnim pitanjima možete razgovarati sa svojim ljekarom ili ginekologom. Također se preporučuje da prije planiranja trudnoće oboje idete na ljekarski pregled, gdje možete saznati eventualne zdravstvene probleme ili dobiti potvrdu da je tvoje tijelo spremno za novi život.

Plodnost i ovulacija

Najbolje vrijeme da zatrudniš je tokom najplodnijeg dijela tvog menstrualnog ciklusa. Naziva se i „prozorom plodnosti“. Najplodnije vrijeme za ženu je pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije.

Ovulacija je naziv procesa koji se događa jednom u svakom menstrualnom ciklusu. Zbog hormonalnih promjena jajna ćelija se oslobađa iz jajnika i tada je spermij može oploditi. Za začeće je dakle potrebno da imate spolne odnose u plodne dane.

Kako bi mogla prepoznati svoj „prozor plodnosti“, iznimno je važno da poznaješ svoj menstrualni ciklus. Preporučujemo da vodiš kalendar menstruacije ili podatke uneseš u aplikaciju jer ćeš tako najbolje znati kada si plodna. Prvi dan menstrualnog ciklusa počinje prvog dana menstruacije i završava dan prije sljedeće. Oko 14 dana prije sljedeće menstruacije nastupa ovulacija. Ako je tvoj ciklus dug 28 dana, bit ćeš najplodnija između 10. i 14. dana od početka menstruacije.

Plodnost i ovulacija

Sada već bolje znaš kada imaš najbolje šanse da zatrudniš. Ali na to utiče mnogo više faktora nego samo na plodnost. Jedan od njih je i odabir prikladnog seksualnog položaja, što može povećati šanse za trudnoću. Iako navedeni seksualni položaji pomažu bržem začeću, nauka još nije otkrila dovoljno dokaza koji daju prednost jednom ili drugom položaju. Bez obzira na to koji položaj odabrali, dosljednost i redovni spolni odnosi su ključni faktori koji povećavaju mogućnost trudnoće.

Najbolji položaji za začeće

1. MISIJONARSKI POLOŽAJ

Jedan od anatomski najpovoljnijih položaja za začeće je misionarski položaj. U teoriji je ovaj položaj s muškarcem na vrhu prikladan jer grlić materice lakše dolazi u dodir sa spermom, što spermijima omogućava lakši pristup cervikalnoj sluzi.

Zbog toga je misionarski položaj, gdje žena leži na leđima, prikladan samo za žene s antevertiranom matericom. Međutim, ako imaš retrovertiranu ili obrnutu matericu, tvoje šanse da zatrudniš u misionarskom položaju su lošije.

2. NOGE NA RAMENIMA

Misionarski položaj može brzo postati dosadan pa ga možete začiniti sportskim podvizima. U ležećem položaju s muškarcem na vrhu pokušaj omotati noge oko njegovog vrata stavljajući ih na njegova ramena. Ovaj položaj će omogućiti spermijima da se još više približe grliću materice, uglavnom zahvaljujući gravitaciji.

Zabavna varijanta tradicionalnog položaja koja može poboljšati šanse za trudnoću.

3. PSEĆI POLOŽAJ

Mnogi parovi uživaju u položaju psa gdje žena kleči na sve četiri, a muškarac prodire odostraga. Popularan je prvenstveno zbog dubokog prodiranja i nadraživanja tačke G, ali može postati i vaš omiljeni položaj za začeće. Zbog dublje penetracije spermiji mogu lakše i češće ući u grlić materice, što može povećati šanse za trudnoću.

4. OBRNUTA KAUBOJKA

Obrnuta kaubojka je još jedan položaj gdje je vjerovatnost da zatrudniš veća zbog dublje penetracije. Položaj u kojem si ti na vrhu i okrenuta leđima partnerovom licu daje ti priliku da sama diktiraš tempo i dubinu prodiranja.

5. ODOSTRAGA

Položaj s leđa je sličan položaju psa, samo što ti ležiš na stomaku, a partner se spušta iznad tebe. To mu omogućava duboko prodiranje, što može pomoći da brže zatrudniš. Položaj je svakako zanimljiv i vrijedi pokušati.

6. BOČNE ŠKARE

Planiranje trudnoće može izazvati veliki psihički pritisak i nelagodu na spolne odnose u tom periodu. Zato su bočne škare odličan položaj jer su jednostavne i intimne. Ti i partner ležite na kuku, okrenuti ste jedno prema drugome. Ne samo da je položaj romantičan već omogućava i duboko prodiranje, što može pomoći pri začeću.

7. KOLICA

Volite li vas dvoje zabavne i avanturističke podvige u spavaćoj sobi? Tada bi položaj baštenskih kolica mogao biti najbolji za vas, ali trebat će vam dosta kondicije i savitljivosti. U tom položaju se ti nasloni rukama na pod, a muškarac će rukama podignuti tvoje noge, obaviti ih oko svojih kukova i penetrirati. Može ti pomoći držeći tvoje kukove. Ovaj položaj opet omogućava dubok prodor i blizinu grlića materice.

8. TVOJ NAJDRAŽI POLOŽAJ

Uprkos savjetima i preporukama za najbolji položaj ostani vjerna sebi. Otkrij svoj omiljeni položaj i uživaj u njemu sa svojim partnerom. Najvažnije je opustiti se i prepustiti užicima jer će tek tako partner moći „odraditi svoj posao“.

Najboljši položaji za zanositev

Do sada smo odgovorili na dva velika pitanja: kada je najbolje imati spolne odnose i koji položaji možda mogu povećati šanse za trudnoću. Međutim, plodnost, a time i mogućnost začeća, zavise i od nekih drugih faktora. Tvoj način života, kvaliteta sperme tvog partnera i mnogi drugi elementi utiču na mogućnost trudnoće. U nastavku smo prikupili neke zanimljivosti i činjenice o tome kako svojim postupcima možete dodatno uticati na mogućnost začeća.

Savjeti za veću mogućnost trudnoće

  • Oboje prestanite pušiti i piti alkohol te održavajte zdravu tjelesnu težinu zdravim načinom života.
  • Počni svakodnevno uzimati dodatak folne kiseline jer poboljšava šanse za trudnoću. Novalac prenatalne kapsule sadrže aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic koju tijelo u potpunosti koristi.
  • Ako upotrebljavate lubrikant, zamijenite ga onim koji je pogodan za spermu. Većina lubrikanata može naime oštetiti ili čak uništiti spermu. Zato u prodavnici ili apoteci upitajte koji lubrikanti su prijateljski naklonjeni spermijima ili možda pokušajte bez upotrebe lubrikanta.
  • Ginekolozi preporučuju redovne nezaštićene spolne odnose od 2 do 3 puta sedmično. Iako svakodnevni spolni odnosi mogu poboljšati šanse za začeće, najveći uspjeh je zabilježen kod parova koji su imali spolne odnose svaki drugi dan. Nemojte se previše opterećivati rasporedom i zaista uživajte u intimnim trenucima.
  • Da li si uzimala kontracepcijske tablete? Preporučuje se da pričekaš dva do tri menstrualna ciklusa nakon kontracepcijskih tableta i tek onda pokušaš zatrudnjeti. Također ti preporučujemo konzultacije s odabranim ginekologom.
  • Mnogi ljudi tvrde da je 30-minutni odmor nakon spolnog odnosa pomogao začeću. Iako naučnici to nisu službeno potvrdili, zasigurno ne šteti ako još neko vrijeme ostanete zajedno u krevetu.

Tvoje zdravlje i zdravlje tvog partnera su najvažniji pri planiranju trudnoće. Pored toga što jedeš zdravu hranu, redovno vježbaš i izbjegavaš loše navike važno je da u tijelo unosiš dovoljno vitamina, minerala i nutrijenata koji su ti potrebni sada i tokom trudnoće. Svi ključni nutrijenti tokom planiranja trudnoće sadržani su u Novalac prenatalnim kapsulama.

Izvori

https://www.parents.com/getting-pregnant/fertility/best-sex-position-to-conceive/

https://si.clearblue.com/how-to-get-pregnant/what-is-ovulation

https://www.webmd.com/baby/features/7-tips-getting-pregnant-faster#1

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak prehrani. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.