Početna > Planiranje trudnoće > Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Razmišljate o prvom djetetu i željeli biste što više saznati o tome kako se pripremiti za začeće te šta vas sve očekuje u devet mjeseci trudnoće. Dobro je da vas to zanima i da ste spremni na dolazak djeteta. Za trudnoću ćete se najbolje pripremiti tako da dobro povedete brigu o sebi te da budete opušteni, naspavani, voljeni i bez neprestanih teških misli. 

5 savjeta za pripremu za trudnoću

Odluka o djetetu trebala bi biti i odluka za zdrav način života (koju ćete uvažavati i nakon rođenja djeteta). Prihvatite i poštujte obećanja prema sebi i svom djetetu o redovnom kretanju na svježem zraku te konzumiranju raznovrsne i zdrave hrane. Za vas smo pripremili pet savjeta da biste se što bolje pripremili na trudnoću.   

1. Prekinite loše navike.

Prestanite pušiti, piti alkoholna pića te smanjite unos kafe i pravog čaja. 

2. Budite tjelesno aktivni. 

Svakog dana idite u dugu šetnju na svjež zrak, a nastavite i tokom trudnoće i s dojenčetom nakon poroda. Na taj način ćete smanjiti stres i očuvati zdravu tjelesnu težinu koja je vrlo važna za održavanje odgovarajućeg krvnog pritiska i koja će vam pomoći da izbjegnete trudnički dijabetes. 

3. Hranite se raznoliko i zdravo.

Uključite što više svježeg povrća i voća u svoje obroke, kvalitetne bjelančevine, integralne žitarice i zdrave masti. Tokom trudnoće majčino tijelo mora obezbijediti krv i za krvotok djeteta, zato je važno konzumirati dovoljno željeza koje doprinosi stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina. Nalazi se u jetri, mesu i mesnim proizvodima, mahunarkama, žitaricama, plodovima mora, tamnozelenom povrću i suhom voću. 

4. Uzimajte folnu kiselinu.

Kada razmišljate o začeću, najvažnije je da što prije počnete uzimati folnu kiselinu, bar tri mjeseca prije trudnoće. Folna kiselina smanjuje rizik od rođenja djeteta s oštećenjem neuralne cijevi koja povezuje kičmu i mozak. Folna kiselina nalazi se u povrću poput brokula, špinata, avokada i šparoga te u dodacima prehrani koji bi pored folne kiseline trebali sadržavati i ostale ključne hranjive tvari potrebne za pripremu za trudnoću.

5. Pratite svoj menstrualni ciklus.  

Slušajte svoje tijelo i pratite menstrualni ciklus. Samo ćete na taj način znati otprilike kada su vaši plodni dani; obično se kreću oko 14. dana od prvoga dana menstruacije. Možete si pomoći i testovima za ovulaciju.  

Prvi znakovi trudnoće: od grčeva do jutarnje mučnine  

Nakon oplodnje jajne ćelije u periodu od prvog izostanka menstruacije može se pojaviti jedan od najranijih znakova trudnoće, lagano krvarenje, a kod nekih žena i grčevi koji podsjećaju na menstrualne grčeve.  

Promjene na dojkama također su jedan od prvih znakova trudnoće. Mogu biti otečene, bolne, osjetljive na dodir, a može vam se pojaviti i osjećaj da su teže nego inače. Kod trudnica potamni areola, odnosno koža oko bradavica. 

Umor je u trudnoći uobičajen i može započeti već sedmicu dana nakon začeća. Često se javlja zbog visokog nivoa hormona progesterona, a na njega mogu uticati i niske vrijednosti šećera u krvi, nizak krvni pritisak i ubrzana proizvodnja krvi u tijelu. Zato se trudnicama preporučuje mnogo odmora te hrana bogata bjelančevinama i željezom.

Jutarnja mučnina najpoznatija je neugodnost trudnica, ali nemojte dozvoliti da vas naziv zavede. Mučnina se ne javlja kod svih žena i ne mora se javljati (samo) ujutro. 

Sigurno ste već čuli da neke trudnice imaju zanimljivu želju za određenom hranom. Neke imaju želju za slatkom hranom, druge za kiselom, a mogu i zavoljeti jela koja prije nisu voljele i obrnuto. To je također povezano s hormonalnim promjenama.    

Najočigledniji znak trudnoće svakako je izostanak menstruacije. Međutim, ni to ne mora biti znak trudnoće jer izostanak mogu uzrokovati i drugi razlozi, poput promjene tjelesne težine, hormonalnih promjena, umora, stresa ili prekida uzimanja kontracepcijskih tableta. Da biste potvrdili trudnoću, preporučujemo vam da napravite test za trudnoću i da se naručite na pregled kod ginekologa koji vam može trudnoću sa sigurnošću potvrditi. 

Neka očekivanje djeteta bude lijepi period vašeg života

Uprkos navedenim neugodnostima koje mogu pratiti trudnoću, savjetujemo vam da u očekivanju novog života uživate i slušate svoje tijelo. Odmarajte se, krećite se, jedite zdravo i ne zamarajte se stvarima na koje nemate uticaja. Posvetite se sebi, partneru i pripremi na novog člana porodice.    

Prije začeća, tokom trudnoće i dojenja uzimajte Novalac prenatalne kapsule koje samo u jednoj kapsuli kombinuju sve neophodne tvari za zdrav razvoj dojenčeta: aktivnu folnu kiselinu, željezo i DHA omega-3 masne kiseline koje omogućavaju pravilan razvoj mozga i vida kod djeteta. 

Naručite Novalac prenatalne kapsule. 

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak prehrani. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.