Početna > Trudnoća > 19 zanimljivosti o trudnoći

19 zanimljivosti o trudnoći

Trudnoća je nevjerovatan period kada mama i dijete zajedno prolaze kroz brojne promjene. Mnoge od tih promjena su očekivane, ali je puno više onih koje iznova iznenade. Budući da vjerujemo da ne možete sve znati sami, pripremili smo za vas nekoliko zanimljivosti o tome šta se tokom trudnoće događa s vašim tijelom i vašim djetetom.

 1. Veće srce
  Tokom trudnoće vaše srce će se povećavati u prenesenom i doslovnom smislu. Količina krvi povećava se i do 50%, srce počinje brže i snažnije kucati i povećava se kako bi moglo potpomognuti novi život koji raste u vama.
 2. Tihi plač
  Bebe puno plaču kada dođu na svijet. Da li ste znali da i prije toga mogu plakati u vašoj materici? Studije su pokazale da to može započeti već u 28. sedmici trudnoće, a tihi plač je oblik komunikacije između bebe i majke.
 3. Nove cipele
  Da li ste primijetili da su vam cipele premale? To je sasvim normalno. U trudnoći se stopala mogu povećati za čitav jedan broj iz nekoliko razloga. Veća tjelesna težina, otečene noge i slabljenje ligamenata mogu značiti da ćete morati kupiti par novih, većih cipela.
 4. Laktacija prije rođenja
  Buduće majke mogu proizvoditi mlijeko mjesecima prije očekivanog poroda jer se tijelo već priprema za novog člana porodice.
 5. Promjena glasa
  Hormonske promjene u trudnoći također mogu uticati na vaš glas. Mogu uzrokovati oticanje glasnih žica, što će izmijeniti ton vašeg glasa. Bez brige, vaš glas će se vratiti nakon poroda ili dojenja.
 6. Otkrivanje mame
  Vaša beba je pametnija nego što mislite. U trećem trimestru trudnoće ona iz materice već može prepoznati vaš glas. Zato slobodno pričajte bebi ili joj pjevajte pjesmice.
 7. Veća materica
  Nije nikakva tajna da će tokom trudnoće materica rasti zajedno s djetetom. Međutim, njen rast zaista zapanjuje. Prije začeća je velika poput narandže, a do trećeg trimestra trudnoće materica je velika kao lubenica. Prema nekim podacima povećava se čak 500 puta za manje od šest mjeseci.
 8. Dijabetes u trudnoći
  Trudnički (gestacijski) dijabetes ili šećerna bolest javlja se kada je nivo šećera u krvi trudnice previsok, a gušterača ne može proizvesti dovoljno inzulina. Dijabetes obično nestaje nakon rođenja djeteta.
 9. Ligamenti se olabavljuju
  Tokom trudnoće iz posteljice i jajnika se oslobađa hormon relaksin, koji olabavljuje ligamente u ženskom organizmu i opušta zid materice. Prilikom priprema za porod opušta ligamente u zdjelici te omekšava i širi grlić materice. Međutim, zbog labavih ligamenata postoji mogućnost povreda, bolova ili nestabilnosti.
 10. Bolja percepcija mirisa
  Tokom prvog trimestra trudnice imaju nevjerovatno oštar njuh. Ta „nadnaravna snaga“ može biti nagovještaj da ste trudni prije nego što vam to pokaže test trudnoće. Naučnici vjeruju da je bolje čulo njuha posljedica evolucije koja je spriječila konzumaciju opasne ili pokvarene hrane u trudnoći.
 11. Lošije pamćenje
  Vjerovatno ste već čuli za „trudnički mozak“. Prema istraživanjima taj pojam se osniva na istini jer i do 80% trudnica ima slabije pamćenje. Uzrok lošije memorije još nije otkriven, ali vjerujemo da na to utiču stres, nedostatak sna i iscrpljenost.
 12. Degustacija hrane
  Dijete u stomaku već može biti pravi gurman. Snažan okus hrane koju često jedete može putovati kroz plodnu vodu, gdje ga beba okusi i ostat će joj u sjećanju nakon rođenja.
 13. Predivna kosa
  Za vrijeme trudnoće vaša kosa može postati bujna i zdrava i, što je najvažnije, brže će rasti. Dlake će jače rasti i na drugim dijelovima tijela, poput stomaka, lica i leđa.
 14. Vaš stomak postaje WC
  S četiri mjeseca vaše dijete možda već mokri u vašem stomaku. U jednom danu može popiškiti čak litar urina, ali ga poslije popije i ciklus ponovo započinje.
 15. Vlastiti otisak
  Do 20. sedmice trudnoće beba će razviti vlastite jedinstvene otiske prstiju.
 16. Razvoj jajašaca
  Dok bude u vašoj materici, vaša djevojčica će već razviti sva jajašca koja će ikada imati. Međutim, ako imate dječaka, sperma će se razviti tek u pubertetu.
 17. Mliječni zubi
  Samo oko 1 od 2000 beba rodi se sa zubima. Uglavnom ispadaju odmah nakon rođenja.
 18. Štucanje
  Osjećate lagano tapkanje po stomaku ili čudne pritiske? Vaša beba vjerovatno samo štuca.
 19. Hrkanje
  Ova zanimljivost će se vjerovatno najmanje svidjeti vašem partneru jer ćete tokom trudnoće možda više hrkati. Razlog je oticanje membrane u nosu uzrokovano trudnoćom.

19 zanimivih dejstev o nosečnosti

Prikupili smo samo nekoliko zanimljivih činjenica za koje vjerujemo da će vam dobro doći. Još je puno nepoznatog o trudnoći i razvoju djeteta, pa svakako razgovarajte o svojim očekivanjima sa svojim ginekologom.

Iako je trudnoća čaroban period pun nepoznanica, potrebe majke i djeteta su dobro poznate. I za vrijeme trudnoće i nakon nje dobro je osigurati pravu dozu vitamina, minerala i hranjivih sastojaka potrebnih za zdrav razvoj i zdravlje vas oboje. Sve što vam treba u pravoj količini sadrže Novalac prenatalne kapsule.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak