Početna > Trudnoća > Dječak ili djevojčica? Otkrijte pomoću mudrosti naših baka

Dječak ili djevojčica? Otkrijte pomoću mudrosti naših baka

Čestitamo! Vjerovatno vas je ovamo dovela vesela vijest da ćete uskoro postati mama. Čeka vas jedan od najljepših perioda vašeg života i uskoro će te se početi pitati: dječak ili djevojčica?

Prednosti poznavanja spolaPotpuno je razumljivo ako želite da spol vašeg djeteta ostane tajna do rođenja. Pravilno je što god odlučili, ali postoji nekoliko prednosti da spol djeteta otkrijete već za vrijeme trudnoće.

Prednosti da znate spol

 • Traženje i izbor pravog imena za dijete je lakše ako unaprijed znate spol djeteta. Ujedno imate i više vremena.
 • Ako znate spol to vam može olakšati kupovinu potrebnih stvari i opremanje dječje sobice, naravno, ako to želite boje prilagoditi spolu.
 • Radoznalost i s time povezane zabave otkrivanja spola mogu biti odlične za povezivanje s porodicom i djetetom.

Svakako, najsigurnija i najpriznatija metoda za otkrivanje spola djeteta jest ultrazvuk u drugom trimestru trudnoće. Ukoliko vaše sunašce nije skupilo noge, spol djeteta ćete saznati oko 20. sedmice trudnoće, možda čak i malo ranije.

Ali čekati 20 sedmica na vijest može biti predugo za nestrpljivu mamu. Ako ste jedna od njih, za vas smo prikupili neke od zabavnih narodnih mudrosti pomoću kojih se nekad pogađao spol djeteta. Iako se prikupljeni savjeti već dugo prenose s koljena na koljeno, imajte na umu da nisu naučno dokazani. Za neke od njih ste vjerovatno već čuli, a možda ih i probali. Znate, malo zabave u ovo prekrasno vrijeme zasigurno nije naodmet.

15 mudrosti baka koji mogu pomoći u utvrđivanju bebinog spola

  1. Jutarnja mučnina
   Sigurno ste čuli za jutarnje mučnine koje se javljaju u prvom trimestru, a nažalost ne javljaju se samo ujutro. Ako imate jaku mučninu od početka trudnoće, koja se nastavlja i u drugom tromjesečju, možete očekivati djevojčicu.
  2. Položaj stomaka
   Staro pravilo kaže da žena koja visoko nosi stomak, očekuje djevojčicu. Žena koja ima stomak niže, navodno očekuje dječaka.
  3. Oblik stomaka
   Niste sigurni je li vam stomak visok ili nizak? Pogledajte njegov oblik. Ako izgleda poput lopte ispod majice, to može ukazivati na muško dijete. Širi, rašireniji stomak upućuje na žensko dijete.
  4. Izgled kože
   „Djevojčice ukradu mami ljepotu“, to je izraz koji se najviše vidi na tvojoj koži. Akne i masna koža znače da očekujete djevojčicu. Čista koža i trudnički sjaj pak nagovještavaju dječaka.
  5. Linea negra (također linea nigra)
   Linea negra je izraz za tamniju liniju koja se trudnicama pojavi na stomaku i ide od stidne kosti vertikalno prema gore. Ako se vaša linija završava kod pupka, nosite djevojčicu. Ako se linija nastavlja do rebara i prsa, nosite dječaka.
  6. Vrijeme začeća
   Mnoga praznovjerja povezuju mjesec i godišnje doba sa spolom djeteta. Ako zatrudnite u neparnim mjesecima, znači da imate veću mogućost za dječaka, a u parnim za djevojčicu.
  7. Test sa prstenom
   Za ovaj savjet vam je potreban prsten koji je okačen na kanap. Držite kanap iznad svog stomaka tako da prsten visi ispred njega, ali ga ne dodiruje. Ako prsten kruži, vjerovatno očekujete dječaka, ako se pomjera naprijed i nazad, očekujete djevojčicu.
  8. Očevi
   Da li se vaš partner malo udebljao otkako ste zatrudnjeli? Onda očekujete djevojčicu.
  9. Želja za hranom
   Poznato je da buduće majke u trudnoći vole neobične kombinacije hrane. Ukoliko žudite za slatkom hranom, očekujete curicu. Slana i začinjena hrana upućuju na dječaka.
  10. Promjene raspoloženja
   Promjene raspoloženja u trudnoći nisu iznenađujuće zbog hormonskih promjena. Ali veća i duža kolebanja mogu ti reći da očekuješ djevojčicu.
  11. Veličina grudi
   Iako se grudi povećaju kod svake trudnice, izrazito povećane moglo bi aludirati da ćete dobiti sina.
  12. Otkucaji srca
   Priče baka govore da i otkucaji srca dojenčeta mogu odati spol. Otkucaji srca iznad 140 otkucaja u minuti upućuje da ćete dobiti nestrpljivu djevojčicu, dok sporiji puls ispod 140 otkucaja u minuti sugerira da će biti miran dječak.
  13. Eksperiment sa sodom bikarbonom
   Ovaj test, koji vam s 80% tačnosti može pokazati spol vaše bebe, možete napraviti kod kuće sa sodom bikarbonom i svojim urinom. Oba sastojka spojite u posudici i posmatrajte. Ako se smjesa počne pjeniti, nosite dječaka, ako se ništa ne dogodi, onda je djevojčica.
  14. Boja bradavica
   Dojke u trudnoći prolaze kroz nekoliko promjena. Osim povećanja i veće osjetljivosti, i bradavice mogu postati tamnije boje. Ta promjena sugerira da ćete imati dječaka.   
  15. Položaj spavanja
   Svaka trudnica ima svoj omiljeni položaj za spavanje u kome se najbolje osjeća. Obratite pažnju tokom sljedećeg odmora – ako više volite biti na lijevom boku, nosite dječaka, a ako više volite spavati na desnom, nosite djevojčicu.

  Zbrali smo le nekaj ljudskih vraž, ki ti lahko pomagajo pri določitvi spola otroka.Prikupili smo samo nekoliko narodih vjerovanja koja vam mogu pomoći u određivanju spola djeteta. Možeš isprobati jedan ili sve i zatim uporediti rezultate. Ali ne zaboravite da su to samo stari mitovi koji ništa ne garantuju. Kako biste bili dobro pripremljeni i informisani proveli svoju trudnoću, za potvrdu spola djeteta otiđite ginekologu.

  Bez obzira kojeg je spola dijete, vjerujemo da su vaša prva briga mirna trudnoća i zdravo dijete. Zato tijekom trudnoće nemojte zaboraviti na primjeren unos vitamina, minerala i hranjivih tvari koje su potrebne i vama i djetetu. Sve što vam je potrebno u odgovarajućoj količini sadrže Novalac prenatalne kapsule.

  Planiranje trudnoće

  Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

  Pročitaj članak

  Trudnoća

  Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

  Pročitaj članak