Početna > Trudnoća > Pripremite dom za novog člana porodice

Pripremite dom za novog člana porodice

Pripravi svoj dom na novega družinskega članaU posljednjem mjesecu trudnoće ima još mnogo stvari na vašem spisku za koje još niste imali vremena. Uza sve sporedne simptome trudnoće pune su vam ruke posla radi kupovine stvari za dijete, pregleda i susreta sa svima onima za koje nažalost nećete imati vremena sljedećih nekoliko sedmica. Međutim, dobro je odvojiti malo vremena prije dolaska novog člana porodice i prilagoditi svoj dom njegovim potrebama.

Znamo da su čišćenje i priprema svog doma velika stvar, pa smo pripremili nekoliko savjeta kako se prihvatiti sređivanje svake prostorije. Ali prije nego što započnete čišćenje, općenito obratite pažnju na:

 • Sve ono što dijete može prevrnuti, razbiti ili gurnuti u usta.
 • Cvijeće koje imate kod kuće. Neke biljke mogu biti toksične ako se progutaju.
 • Sredstva za čišćenje koja upotrebljavate. Bacite sva neiskorištena sredstva za čišćenje i ona kojima je istekao rok trajanja. Sredstva za čišćenje koja će vam i dalje trebati zaključajte u ormarić. Obavezno provjerite da li su sredstva za čišćenje prikladna za bebe. Dobro je naime ako na pakovanju stoji bilo što od sljedećeg: biorazgradivo, bez fosfata, bez TVS-a, netoksično ili zeleno (bio, eko). Ako imate vremena, možete sami pripremiti prirodna i zdrava sredstva za čišćenje.
 • Stolnjake i ukrase na stolovima je najbolje maknuti. Nešto se može brzo slomiti ili izliti, a još je gore ako dijete nešto povuče sa stola na sebe.
 • Sve električne uređaje i utičnice u kući. Isključite uređaje ili kupite zaštitu kojom ih možete blokirati te osigurajte utičnice dječijom zaštitom. Ako na podu imate koji kabel, savijte ga i zalijepite za namještaj.
 • Ladice i ormariće u kojima se nalaze opasni predmeti. Najbolje ih je zaključati ili osigurati dječijim zaštitama jer su djeca izuzetno znatiželjna stvorenja.

Sad kad ste uklonili sve opasne predmete i učinili dom sigurnijim za svoje dijete, vrijeme je da ga temeljito očistite. Budući da ćete u sljedećim mjesecima imati malo vremena za čišćenje, preporučujemo vam da se ovog puta zaista dobro prihvatite posla, ali samo u okviru svojih mogućnosti ili uz pomoć drugih osoba. Pripremili smo neke hitne poslove koje je dobro obaviti prije dolaska bebe:

 • Dubinski očistite tepihe, tekstilni namještaj i zavjese.
 • Očistite sve otvorene površine: radnu površinu u kuhinji, sudoper, WC, kabinu za tuš ili kadu.
 • Ispraznite i operite frižider i zamrzivač.
 • Očistite zidove (savjet za izbor boje: periva boja omogućava vam brisanje mrlja na zidovima vlažnom krpom).
 • Operite i spremite sav veš i posteljinu (savjet: pripazite da deterdženti ne sadrže štetne supstance i da nemaju dodane mirise; dostupni su posebni deterdženti prikladni za stvari koje dolaze u kontakt s bebom).
 • Vodite računa o zalihi kozmetičkih proizvoda: pobrinite se da kreme i preparati za umivanje budu prikladni za bebu. Da bi mikrobiota kože ostala u izvrsnom stanju, ključno je koristiti blage proizvode za čišćenje koji su prikladni za bebe i bez dodanih mirisa. Nježno čišćenje održava prirodnu pH-ravnotežu kože i podstiče optimalnu okolinu za zdravu mikrobiotu kože. Provjerite sastojke napisane na proizvodu i izbjegavajte: formaldehid, kvaternij-15, dietanolamin, ftalate, sulfate i parabene te mnoge druge supstance koje mogu štetiti vama i vašoj bebi.
 • I neposredno prije poroda: usisajte cijeli dom, očistite police, namještaj, lampe, ormariće, operite podove...

Vaš dom je sada siguran i čist za dolazak novorođenčeta. Vrijeme je da započnete s opremanjem i pripremom prostorija jer mališan zahtijeva svoj red u svakoj od njih.

Spavaća soba

Američko udruženje pedijatara preporučuje da dijete prve godine spava u istoj sobi s roditeljima. Spavaću sobu dijelit ćete s novim članom porodice bar prvih nekoliko mjeseci, pa je važno da je pravilno pripremite.

 1. Prije odlaska u porodilište dobro je promijeniti posteljinu na svom i dječijem krevetu. Nakon nekoliko dana u bolnici osjećaj svježine i čistoće će izuzetno dobro doći. Predlažemo da posteljina bude izrađena od organskog pamuka jer "diše" i nema dodanih hemikalija. Stavite nekoliko dodatnih jastuka na krevet kako bi vam olakšali dojenje i duge (neprospavane) noći.
 2. Najbolje je da beba spava noću u krevetiću kraj roditeljskog kreveta. Izvrsno je ako možete kupiti krevetić koji raste zajedno s djetetom – od dolaska iz porodilišta do prve godine. Umjesto krevetića prvih nekoliko mjeseci možete koristiti gnijezdo za bebu koje ste stavili u svoj krevet.
 3. Ako ste odlučili dojiti, pripremite tihi kutak u spavaćoj sobi. Namjestite udobnu stolicu i jastuk, lampu za noćno dojenje, deku i peškir, a možda i bočicu za hranjenje bebe ako stvari ne budu išle po planu.
 4. U spavaćoj sobi pripremite torbu za previjanje s pelenama, podlogom i maramicama, što vam može uštedjeti puno vremena u prvim mjesecima. Ako imate dovoljno veliku spavaću sobu, sve što trebate za previjanje možete donijeti iz dječije sobe dok se beba ne useli u nju.

Dječija soba

Otroška sobaDječija soba možda se neće koristiti prvih nekoliko mjeseci, ali rana priprema može olakšati početni period. Ako nemate dovoljno velik stan, kutak za bebu možete smjestiti u druge prostorije. Samo ćete trebati premjestiti neki komad namještaja ili kupiti novi.

 1. Kutak za previjanje bebe je vrlo važan i mora biti spreman prije dolaska bebe. Možete ga opremiti podlogom za previjanje koju ćete staviti na stol, komodu ili ormar, ali naravno možete kupiti i stol za presvlačenje bebe. Obratite posebnu pažnju na visinu da se vi i vaš partner ne biste previše savijali tokom previjanja bebe. Bez obzira na to šta ćete odabrati, pobrinite se da imate dovoljno mjesta za sve stvari koje će vam trebati. To uključuje dekice, maramice, pelene, dječiju odjeću, igračku, proizvode za njegu kože, kantu za smeće i posudu s vodom da očistite guzu. Uz kutak za previjanje stavite i lampu koja će vam pomoći naveče i noću.
 2. Dječiji krevetić prvo možete koristiti u spavaćoj sobi, a zatim premjestiti u dječiju sobu. Krevetić možete pripremiti ranije i koristiti ga kao sigurno mjesto za bebu tokom dana.
 3. Mjesto za igru je izuzetno važno jer djetetu omogućava da razvije osjećaj za svoje tijelo, koordinaciju i stekne osjećaj za prostor. Ekipa naučnika je dokazala da je igra jako važna za djetetov razvoj jer pruža emocionalne, fizičke, kognitivne i društvene koristi. Dijete istovremeno uči o pozitivnim i negativnim posljedicama svojih postupaka u sigurnoj okolini i razvija maštu. Na pod stavite veliki jastuk za vježbanje ili podlogu od pjene na kojoj će se mališan nesmetano moći kretati i igrati. Na podlogu također možete staviti luk s kojega vise razne igračke koje mu odvlače pažnju i zabavljaju ga. Pripremite i kutiju s mekanim igračkama i kutiju s knjižicama.
 4. Na početku dječiju odjeću možete spremiti u ladicu ispod podloge za previjanje. Za novog člana porodice možete pripremiti i ormar za garderobu. Budući da je dječija odjeća mala i može se lako složiti, preporučujemo ormar s puno ladica. Odjeću složite vodoravno da imate bolji pregled. Međutim, budući da mala djeca brzo rastu, dobro je obezbijediti malo više prostora prilikom prelaska s jedne veličine na drugu.
 5. Ne zaboravite uživati u opremanju i pripremi prostorija. Razmislite o bojama koje želite koristiti, možda čak i o temi dječije sobe, zidnim naljepnicama, lampama i zavjesama koje će uljepšati sobu. Ostavite svojoj mašti slobodan put.

RTEmagicC_opremi_hiso_4_02

Dnevna soba

Dnevna sobaNakon povratka iz porodilišta vjerovatno ćete provesti puno vremena u dnevnoj sobi. Poslije nekoliko mjeseci to će biti mjesto na kojem će se vaše dijete puno igrati, a vi možete gledati televiziju i zabaviti se aktivnostima koje vam skraćuju vrijeme. Zbog toga je važno pravilno pripremiti prostoriju za vrijeme nakon povratka iz porodilišta jer se u njoj može skrivati mnogo opasnosti.

 1. Pregledajte prostoriju i osigurajte sve oštre rubove na kojima se dijete može povrijediti. Pomoći će vam ako stanete na sve četiri i istražite prostoriju očima novorođenčeta. Nemojte zaboraviti spremiti i sakriti sve električne žice i utičnice, kojih u dnevnoj sobi može biti poprilično.
 2. I tu možete stvoriti kutak za previjanje bebe koji će vam uštedjeti puno vremena i energije. Možete pripremiti torbu za presvlačenje bebe ili sve potrebne stvari staviti u ladicu (možda ispod televizora) ili ispod kauča. Na taj način ćete uvijek imati pri ruci sve što vam treba, a preko dana će biti sigurno sakriveno od vašeg mališana.
 3. Negdje u sobi pripremite dječiji kutak u koji ćete postaviti ljuljašku i prostirku za igru. Naravno, ne zaboravite igračke ili knjižice s kojima ćete svi provoditi dane zajedno.

Kupatilo

KopalnicaVeć smo spomenuli da kutak za previjanje bebe možete pripremiti u spavaćoj sobi ili dječijoj sobi. Mnogi roditelji, međutim, odluče ga smjestiti u kupatilu, npr. na veš mašinu (budući da brzo postaje premala, poželjno je na nju postaviti veću drvenu podlogu s ogradom). U poređenju sa spavaćom sobom, u kojoj je niža temperatura bitna za kvalitetniji san, kupatilo je stalno toplo, a istovremeno je voda sve vrijeme pri ruci. Možete se odlučiti da postavite glavni kutak za previjanje u kupatilu ili možete samo pripremiti torbu za presvlačenje za hitne slučajeve.

Pored previjanja, u kupatilu ćete i kupati bebu. Kupanje bebe je izvanredno iskustvo koje vas povezuje i opušta bebu te je istovremeno umara. Kad dijete poraste, kupanje će također postati zabavno, pogotovo kad se navikne na vodu.

 1. U prvim mjesecima, kada se dijete još navikava na vodu, možemo mu pomoći dječijom kadicom za kupanje te podlogom ili podmetačem za kadu. Kada za bebe je prikladnija na početku jer većina kada ima policu za odlaganje, termometar i ručku, što roditeljima olakšava kupanje bebe. Ali budite oprezni jer će dijete uskoro prerasti kadicu i postat će beskorisna. Zato vam preporučujemo da odaberete kadicu sa sjedalom koje se može ukloniti jer takvu kadu možete koristiti duže vrijeme.
 2. Odmah nakon rođenja bebi nije potrebno puno za ličnu njegu. Okupajte bebu mlakom vodom, a možete dodati i pjenušavu kupku kako biste bebu zabavili mjehurićima. Dodaci za ličnu njegu uključuju i hidratantnu kremu za kožu, dječiji šampon, spužvicu za kupanje, peškire, termometar za vodu, grickalicu za nokte i vatu. Naravno, ne zaboravite da sve mora biti prikladno za novorođenče i njegovu osjetljivu kožu. Prirodna i zelena kozmetika su definitivno najbolji izbor.
 3. Ne zaboravite pripremiti kupatilo i za svoje potrebe. Snabdijte se ulošcima za dane poslije poroda, suhim šamponom, jastučićima za dojke i proizvodima za vlastitu njegu. Iako se u postporodnom periodu sve vrti oko novog člana porodice, ipak ne zaboravite odvojiti dovoljno vremena za sebe.

Kuhinja

Prije dolaska novorođenčeta posebnu pažnju posvetite kuhinji. Prostorija u kojoj vjerovatno provodite jako puno vremena iznenada će vam se činiti izuzetno opasnom. Iako u prvih nekoliko dana nećete imati puno vremena za kuhanje i pranje suđa, neophodno je da prostor bude spreman za dolazak novog člana.

 1. Maknite sve što bi moglo biti opasno za novorođenče. Vaš mališan uskoro će moći puzati i neće trebati dugo da otkrije sve opasne predmete koji su mu na dohvat ruke.
 2. Prije odlaska u porodilište temeljito operite i pospremite čitavu kuhinju. Ispraznite kuhinjski pult jer će vam trebati mjesta za dječije predmete.
 3. U kuhinju stavite visoku stolicu ili ljuljašku u koju možete smjestiti svoje dijete dok radite u kuhinji. Vodite računa o tome da kutak za vaše dijete bude siguran i zabavan jer će puno vremena provoditi u kuhinji.
 4. Dok sređujete kuhinju, ispraznite nekoliko ladica i ormara jer će vam biti potrebno mjesto za dječije stvari. Predlažemo da na zalihi uvijek imate nekoliko bočica za mlijeko i četku za pranje bočica, a na pultu pripremite prostor za sterilizator bočica. Prvih nekoliko dana nakon dolaska iz porodilišta nećete imati vremena za pranje suđa, pa zato mnoge nove mame odluče kupiti papirnate tanjire i čaše jer štede vrijeme.

Evo nekoliko savjeta naših baka prije povratka iz porodilišta:

 • Skuhajte i zamrznite nekoliko obroka za sebe.
 • U frižideru i zamrzivaču ostavite mjesto za mlijeko.
 • Cijeli dom prođite na sve četiri – tako svijet možete vidjeti očima svog mališana.
 • Zaštitite opasna područja svog doma (zaštita za bebe).
 • Pogledajte naš spisak stvari koje morate imati prije rođenja djeteta.
 • Ako vam ovo nije prvo dijete, ne zaboravite obratiti malo pažnje i starijoj djeci i razveseliti ih malim iznenađenjem.

Siguran, čist i dobro opremljen dom sada može pričekati novog člana vaše porodice.

Izvori:

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak