Početna > Trudnoća > Test je pozitivan – Kada i kako reći dobre vijesti?

Test je pozitivan – Kada i kako reći dobre vijesti?

Pozitivan test trudnoće samo je početak vašeg novog izvanrednog perioda. Do sada ste vjerovatno plesali po stanu, pomalo se prestrašili vijesti ili možda pustili suzu radosnicu. Iznad svega, jedva čekate da svima kažete dobru vijest i podijelite svoje oduševljenje sa svojim voljenim. Vijest o novom članu porodice možete otkriti na nekoliko načina, ali prije objave pročitajte ove informacije kako biste lakše odlučili kada i kako ih podijeliti.

Kada objaviti trudnoću?

Kada objaviti trudnoću?Ne postoji pravo vrijeme za objavu trudnoće. Neke su trudnice nestrpljive i žele što prije podijeliti dobre vijesti. Mnoge odluče pričekati najmanje 12 sedmica dok prođu prvi pregledi i kada su sigurni da je s bebom sve u redu. Možete odlučiti i ne dijeliti trudnoću ni sa kim dok vas trbuh ne izda. Za što god se odlučili, izbor je vaš i pravi za vas. Međutim, svakako je dobro prenijeti vijesti svojim najdražima, jer će te tako imati podršku u trenucima kada vam je najpotrebnija.

Otkrivanje trudnoće u prvim sedmicama

Dijeljenje vijesti s najdražima u prvim sedmicama trudnoće može za vas biti vrlo stresno, ali istovremeno imate emocionalnu podršku i pomoć koja će vam dobro doći na početku. Mučnina, vrtoglavica i drugi početni problemi u trudnoći postaju lakši uz pomoć voljenih osoba, a iznad svega, nećete se suočiti sami sa njima. Preporučujemo da vijesti također brzo podijelite s poslodavcem ako vaš posao uključuje fizički napor ili rad s opasnim hemikalijama. Manji napor sigurno će vam olakšati trudnoću. Svakako je poželjno što prije se obratiti svom ginekologu.

Otkrivanje nakon 12. sedmice trudnoće

Većina trudnica odluči pričekati barem do 12. sedmice trudnoće ili do vidljivog otkucaja srca na ultrazvuku. Šanse za pobačaj u to vrijeme su manje, a istovremeno fetus već prolazi kroz većinu nevjerovatnih promjena koje bi mogle utjecati na njegov razvoj. Između 11. i 13. sedmice mjeri se i nuhalna translucencija (nuhalni nabor), što daje dodatnu potvrdu razvoja fetusa i pokazuje moguće probleme. Čekanjem možete izbjeći neugodnosti i teške razgovore, a istovremeno vi i vaš partner imate i svoju privatnost i vrijeme da se pravilno pripremite za trudnoću.

Ne možete se odlučiti?

Objava trudnoće velik je korak i u redu je uzeti vremena za donošenje odluke. Ako još uvijek niste sasvim sigurni šta je dobro za vas, pokušajte da odgovorite na ova pitanja. Možda vam odgovori pomognu u odluci:

 • Da li imam rizičnu trudnoću ili zdravstvene probleme koji povećavaju mogućnost pobačaja?
 • Kako ću se osjećati nakon otkrivanja trudnoće: bolje ili gore?
 • Želim li imati podršku voljenih u slučaju da nešto pođe po zlu?
 • Koliko privatnost znači meni i mom partneru?

Objavi trudnoću na svoj način

Objavi trudnoću na svoj načinOdlučili ste podijeliti vijest s drugima, ali sada morate odlučiti s kim i na koji način ćete to reći. Vjerovatno ćete prvo htjeti podijeliti vijest o novom članu porodice sa svojim partnerom ako niste zajedno napravili test na trudnoću. Često parovi tada odluče postepeno dijeliti vijesti. Prvo to kažu članovima svoje porodice, zatim bliskim prijateljima i široj obitelji, a napokon trudnoću objave suradnicima i „širem svijetu“. Taj redoslijed nije obavezan i vijesti možete podijeliti sa svima odjednom ili različitim redoslijedom. Važno je, međutim, da su to ljudi koje volite i koji će biti sretni za vas i podržati vas.

Partner

Otkrivanje vijesti o vašem djetetu može biti izuzetno poseban trenutak koji ćete pamtiti cijeli život. Možete ga podijeliti potpuno spontano uživo ili putem telefona, ali možete se i pripremiti za otkriće i organizirati posebno iznenađenje. Nudimo vam nekoliko kreativnih načina kako se prihvatiti objave vašeg novog zajedničkog puta.

 • Dajte mu tanjir, šoljicu, mali bodi ili neku drugu korisnu stvar s natpisom: POSTAT ĆEŠ TATA. Iznenađenje je zagarantovano, a istovremeno će zauvijek imati poklon koji će ga podsjećati na taj dan.
 • Za doručak za stolom pripremite dodatni tanjir, pribor i čašu. Zatim na tanjir stavite papir s natpisom: PRIDRUŽUJEM VAM SE [DATUM ROĐENJA]. Iako je već i prazno mjesto dovoljno informativno, poruka će dodatno izazvati val oduševljenja s tatine strane. Slika glasi: PRIDRUŽIT ĆU VAM SE U JUNU 2021.
 • PartnerIznenadite ga vrlo posebnom pošiljkom. Pošaljite mu paket koji sadrži nagovještaj da očekujete dijete. To mogu biti pelene, bodi ili dudica. Prvih nekoliko trenutaka sigurno će biti zbunjen ili čak tvrditi da je primio pogrešnu pošiljku, ali uskoro će shvatiti značenje paketa.

Roditelji

Buduće bake i djedovi sigurno su vas nekoliko puta pitali kada će dobiti unuke. Sada napokon možete podijeliti s njima ovu dobru vijest. Odabrali smo dva načina na koje možete najbolje iznenaditi roditelje i obavijestiti ih o njihovom „unapređenju“.

 • S partnerjem ali sama se slikaj z napisom, ki oznanja nosečnost, lahko pa slikaš tudi le napis. Nato sliko razreži v različno velike kose ali pa natisni v obliki sestavljanke. Zagotovo bo to najboljša sestavljanka, kar jo bosta naredila.
 • Slikajte se s partnerom ili sami s natpisom koji objavljuje trudnoću, ali možete i slikati samo natpis. Zatim izrežite sliku na komade različitih veličina ili je isprintajte u obliku slagalice. To će sigurno biti najbolja slagalica koju će ikad napraviti.
 • Roditeljima poklonite čestitku s naljepnicom za grebanje na kojoj piše mama i tata. Kad ogrebu naljepnicu, otkriva se poruka: ČESTITAMO. POSTAT ĆETE BAKA I DJED. Čestitka je toliko simpatično iznenađenje da je mogu i uokviriti i za uspomenu.

Prijatelji i poznanici

Nema ništa ljepše nego vijest o trudnoći prenijeti svojim najboljim prijateljima. Nema više skrivanja stomaka, traženja izgovora da biste izbjegli alkohol i nošenja prevelike odjeće. Njihovo iskreno veselje i sreća čine ovaj trenutak savršenim. Nekim prijateljima ćete vijest o trudnoći reći lično, dok će većina prijatelja i poznanika vjerovatno vijest o vašem novom članu porodice saznati telefonom ili slikom na društvenim mrežama. Pronašli smo nekoliko slatkih prijedloga za slike koji će razveseliti sve.

 • Sami ili s partnerom jednostavno objavite sliku s pozitivnim testom trudnoće. Na taj način ćete nedvosmisleno saopštiti svoju vijest.
 • Nakon ultrazvuka možete poslati ili objaviti sliku svoje bebe.
 • Sve popularnija je tabla sa slovima i dječjim bodijem koji na lijep i simpatičan način objavljuju trudnoću.

Prije nego što objavite trudnoću, morate donijeti nekoliko odluka. Ali ne brinite, radost sa druge strane će uslijediti bez obzira koji način odabrali. Budite kreativni, zabavite se i sigurno će i drugi vidjeti vaše oduševljenje.

Čak i prije objave trudnoće potrebno je osigurati zdrav razvoj djeteta i miran tok trudnoće. Zbog toga nemojte zaboraviti pravilno unositi vitamine, minerale i hranjive sastojke koji su potrebni i vama i vašoj bebi. Sve što vam treba u pravoj količini sadrže prenatalne kapsule Novalac.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak