Početna > Trudnoća > Trudnoća tokom epidemije koronavirusa

Trudnoća tokom epidemije koronavirusa

Budući da se prvi put susrećemo s epidemijom koronavirusa, normalno je da smo zabrinuti kako će sve završiti. Zabrinutost je posebno razumljiva kad su u pitanju trudnice jer su one odgovorne i za nerođenu djecu. Dobro je da i trudnice prate mjere nadležnih institucija (Zavod za javno zdravstvo FBiH) i strogo ih se pridržavati poput ostalih osoba jer su uputstva za trudnice u potpunosti jednake kao i za ostale. A šta je tokom epidemije drugačije za trudnice?

1. Ugroženost trudnica i prelaz virusa na fetus

Prema do sada poznatim ograničenim podacima trudnice nisu ugroženije od opšte populacije, a posebna pažnja potrebna je kod trudnica s pridruženim bolestima. Bolest se kod trudnica obično razvija uz znakove blage gripe ili prehlade, prije svega kašlja, visoke temperature i nedostatka daha.

Nema dokaza da virus tokom trudnoće prelazi na fetus, nema podataka o povećanom riziku od pobačaja niti postoje dokazi o prenosu putem reproduktivnih organa. Budući da nema znakova prelaza virusa na fetus u materici, mogućnost urođenih mana zbog virusa je malo vjerovatna.

Uprkos epidemiji bolesti COVID-19 zdrave trudnice ne bi trebale samovoljno propuštati preglede. Ako imaju akutnu infekciju COVID-19, trudnice trebaju uvažavati zvanično objavljene preporuke. Preporučuje se pregled kod ginekologa 14 dana nakon završetka infekcije. 

2. Pregledi kod ginekologa tokom epidemije

Tokom epidemije koronavirusa ginekološke ambulante prisiljene su jako prilagoditi svoj rad s pacijenticama. Da bi se smanjio broj kontakata među ljudima i na taj način spriječilo širenje infekcije među stanovništvom, posjete su ograničene na najhitnije slučajeve. Do opoziva se neće vršiti redovni preventivni ginekološki pregledi žena da bi se time izbjegla gužva u čekaonicama i mogućnost prenosa infekcije na trudnice. Pregledi zdravih trudnica provodit će se u smanjenom obimu, što znači da ćete proći sve preglede koji su neophodno potrebni za zdrav rast i razvoj vašeg fetusa.

U svim zdravstvenim ustanovama primjenjuju se dodatne mjere bezbjednosti. U zdravstvenim ustanovama srest ćemo znatno manje ljudi nego što smo navikli jer želimo imati što je moguće manje kontakata, a time i mogućnosti za prenos infekcije koronavirusom. Ostanite u kontaktu sa svojim ginekologom koji će vam najbolje savjetovati kada i gdje na pregled da bi se vaša trudnoća odvijala bez problema do jednog od najvažnijih dana u vašem životu, poroda.

3. Porod tokom epidemije koronavirusa

Kada posjetite ginekologa, razgovarajte o mogućnostima poroda koje ostaju praktično jednake kao i prije epidemije.

Porodilišta su preduzela mjere predostrožnosti koje se primjenjuju tokom epidemije. Kao i inače, kod poroda je najvažnije smanjiti mogućnost infekcije koronavirusom na najmanju moguću mjeru. To znači obezbijediti samo najneophodniji kontakt sa zdravim zdravstvenim osobljem. Samo ako budete uvažavali sve mjere, bit ćete kod kuće u kratkom vremenu i bez komplikacija i uživati sa novorođenčetom u krugu svojih najdražih.

Trudnice sa znakovima infekcije koronavirusom i znakovima početka poroda trebaju unaprijed obavijestiti lokalno porodilište o svom dolasku i stanju. Infekcija koronavirusom ne utiče na način poroda. 

4. Dojenje

Dojenje ima brojne prednosti za zdrav razvoj djeteta. Do sada još ne postoji dokaz o prenosu koronavirusa putem majčinog mlijeka na dijete, a koristi od dojenja u poređenju s rizikom od infekcije koronavirusom znatno su veće. Dakle, dojenje se apsolutno preporučuje tokom epidemije koronavirusa, čak i ako je majka zaražena. 

Majka koja je zaražena mora uzimati u obzir dodatne mjere zaštite:

  • Pranje ruku prije dodirivanja djeteta, dojki ili pumpice za mlijeko i bočica.
  • Nošenje maske za lice tokom dojenja.
  • Pumpice za pumpanje mlijeka trebaju biti samo za ličnu upotrebu.
  • Dosljedno treba čistiti pumpicu nakon svake upotrebe.
  • Ispumpanim majčinim mlijekom dijete može nahraniti i druga zdrava osoba.

5. Šta učiniti kod sumnje na koronavirus tokom trudnoće

Ako trudnica posumnja na akutnu infekciju koronavirusom, neka postupi prema zvanično objavljenim preporukama, kao i sve druge osobe. 

Ako osjetite simptome kao što su groznica, kašalj, osjećaj nedostatka zraka kao i kod obične upale pluća, obratite se svom doktoru opšte prakse i posavjetujte se o daljem liječenju bolesti. Preporučuje se pregled kod ginekologa 14 dana nakon završetka infekcije.

OSTANITE KOD KUĆE i pobrinite se za sebe!  

Budući da smo kod kuće, imamo više vremena za pripremu redovnih i zdravih obroka. Ako je to ikako moguće, neka neko drugi obavi kupovinu hrane za vas da biste na taj način izbjegli izlaganje mogućnosti infekcije u trgovinama ili hranu naručite putem interneta. 

Uzimajte folnu kiselinu! Folna kiselina smanjuje rizik od rođenja djeteta s oštećenjem neuralne cijevi koja povezuje kičmu i mozak. Folnu kiselinu naći ćete u povrću poput brokula, špinata, avokada i šparoga te u dodacima prehrani koji pored folne kiseline sadrže i ostale ključne hranjive tvari potrebne za zdravu trudnoću. Novalac prenatalne kapsule u jednoj kapsuli kombinuju sve neophodne tvari za zdrav razvoj dojenčeta – aktivnu folnu kiselinu, visokoapsorbirajuće željezo koje ne nadražuje želudac i DHA omega-3 masnu kiselinu koja omogućava pravilan razvoj mozga i vida kod djeteta. Primjerene su za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje. 

Odvojite dovoljno vremena i uživajte u dugoj šetnji prirodom u kojoj nema ljudi. Istražite sakrivene dijelove prirode u svojoj blizini jer će vam dobro doći kasnije, za mirne šetnje s vašim djetetom. 

Ostanimo kod kuće i pobijedimo epidemiju zdravim načinom života!

Više informacija na: https://www.rcog.org.uk/coronavirus-pregnancy

 

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak prehrani. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu prehranu.