Početna > Trudnoća > Zašto i kako se psihološki pripremiti za porod

Zašto i kako se psihološki pripremiti za porod

Zakaj in kako se psihološko pripraviti na porodKad se spomene riječ porod, sigurno vam se javlja nekoliko različitih emocija: radost, strah, oduševljenje i užas. Svi ti osjećaji su potpuno normalni i nema ništa loše u tome što su prisutni. To je posljedica činjenice da na internetu i među prijateljima možete pronaći mnogo različitih savjeta i priča koje mame dijele o rađanju. Bilo da su priče pozitivne ili negativne, zapamtite da je svaka jedinstvena. 

U društvu se rođenje djeteta smatra jednim od najljepših trenutaka u životu. Svakako, dolazak vaše bebe je izvanredno vrijeme, ali za mnoge trudnice to je i trenutak kojeg se izuzetno boje. Strah od poroda i tjeskoba su često prisutni tokom trudnoće, pa je dobro poznavati tehnike koje možete koristiti za njihovo sprečavanje ili bar smanjenje.

Izuzetno je važno da ste dobro informirani o toku poroda. Na taj način znate šta vas čeka, a za to se možete pripremiti psihički i fizički. Ovaj put ćemo se koncentrirati na psihološku spremnost mame koja može uticati na brojne faktore.

6 savjeta za lakši porod

U svijetu, a i kod nas, sve više se koriste psihološke pripreme za rođenje djeteta koje mogu djelovati same ili u kombinaciji s lijekovima. Njihova najveća prednost je prilagodljivost jer svaka trudnica može odabrati tehnike koje joj najbolje odgovaraju.

Trening uma ima mnogo mogućih prednosti; navest ćemo samo neke od najčešćih:

 • kraći porod
 • lakše doživljavanje boli
 • fokusirano vođenje boli
 • lakše opuštanje
 • koncentriranost na pozitivne misli
 • formirana strategija rađanja


Najlakše je prvo razgovarati sa svojim ljekarom ili ginekologom o tehnikama psihološke pripreme, ali svakako ne šteti da sami otkrijete šta sve postoji. U nastavku smo naveli samo nekoliko načina pripreme, ali naravno ima ih još mnogo.

1. Informirajte se

Zakaj in kako se psihološko pripraviti na porodTokom trudnoće svi vas žele savjetovati o toku poroda, mame vam pričaju o svojim iskustvima iz porodilišta, a na blogovima i internetskim platformama pronašli ste dosta oprečnih podataka o rođenju djeteta. Činjenica je da je za svaku mamu porod potpuno drugačiji, pa ne postoji samo jedan savjet kako se na njega najbolje pripremiti. Svakako pomaže da se prije poroda dobro informirate o svim faktorima koji ga prate.

Budite dobro informirani prvenstveno o postupcima s kojima se možete susresti – kako reagovati kada započnu trudovi, kada otići u porodilište i šta vam je potrebno nakon dolaska, koje emocije će vas preplaviti i načini opuštanja koji će vam ublažiti bolove. Tek kada budete obaviješteni, znat ćete šta možete očekivati, a i manje ćete se bojati poroda.

2. Položaji tokom rađanja

Uz informiranje o postupcima i emocijama koje prate odlazak u porodilište i porod dobro je da poznajete i različite položaje tokom rađanja. Pored tradicionalnog ležećeg položaja postoje i mnogi drugi koji vam mogu ublažiti bol i ubrzati porod. Na vrijeme ih sve upoznajte i vježbajte ih kod kuće kako biste u porodilištu tačno znali kako želite roditi.

Osim znanja o položajima kod poroda dobro je poznavati i različite položaje koji ublažavaju bol prije poroda, a mogu ga čak i ubrzati. Ležanje na boku, hodanje oko kreveta i sjedenje su položaji koji vam mogu poboljšati stanje prije poroda. Prikupite informacije o prednostima svakog od njih i isprobajte ih kod kuće. To će vam omogućiti da osoblju u porodilištu kažete šta vam odgovara i kako vam najbolje može pomoći.

3. Vizualizacija

Vizualizacija je tehnika koja kombinuje meditaciju s mentalnim predodžbama ili slikama koje svakodnevno koristimo za postizanje ciljeva. Buduće mame mogu ga koristiti i kao metodu za pripremu za porod. Tokom vizualizacije koncentrirajte se na tok poroda, koji bi trebao biti kratkotrajan i lagan, te na svoje doživljavanje poroda. Ovom tehnikom možete uvježbavati i misli ili izjave koje će vam pomoći savladati bol ili je bar olakšati.

Da bi vizualizacija djelovala tokom poroda, bitno je da je vježbate već prije odlaska u porodilište. Pronađite mirno mjesto na kojem ćete se osjećati sigurno i opušteno. Pokušajte vizualizirati sebe u porodilištu, porod, svoje tijelo tokom poroda i vrijeme nakon njega. Ako pri tome budete ustrajni, kasnije će vam biti lakše. To će vas također učiniti sigurnijima i spremnijima za sve šta vas čeka.

4. Pronađite partnera za pomoć pri porodu

Što se tiče psihološke pripreme za porod, dobro je znati na koga se možete osloniti. Emocionalna podrška odabrane osobe ne samo da olakšava porod već i trudnoću, pa je važno odabrati pravu osobu. To može biti vaš životni partner, roditelj, dobra prijateljica ili čak doula (osoba koja pruža pomoć pri porodu). Osjećaj da pored sebe imate osobu kojoj možete vjerovati, koja vam pomaže i nudi vam emocionalnu podršku može smanjiti strah i tjeskobu. Istraživanja su pokazala da dobra emocionalna podrška voljene osobe ima direktan pozitivan efekat na psihosocijalno iskustvo trudnoće i kasnije majčinstva.

5. Hipnoza

Posljednjih godina hipnoza je ponovo postala popularna kao psihološka priprema, uglavnom zbog bolje psihološke spremnosti mame i njene aktivnije uloge pri porodu. Hipnoza je tehnika opuštanja u kojoj trudnice dostižu stanje povećane pažnje i fokusiranosti, a istovremeno zanemaruju negativne misli i brige

Hipnoza kao metoda je u nekoliko ispitivanja dokazana kao siguran i prirodan oblik rađanja koji ne oduzima više vremena od ostalih kurseva koji se organiziraju prije poroda. Preporučuje se da provedete 3–5 terapija u kojima ćete naučiti kako se opustiti, smanjiti percepciju boli i otarasiti se straha od poroda. Naučeno znanje možete primijeniti i kasnije, u različitim životnim situacijama.

Prednosti hipnoze:

 • manje komplikacija pri porodu
 • manja potreba za epiduralnom analgezijom
 • veće učestvovanje mame u porodu
 • veće zadovoljstvo tokom i nakon poroda
 • pozitivno porodno iskustvo
 • manja iscrpljenost
 • kraći i manje bolan porod
 • kraći boravak u porodilištu

6. Tehnike disanja

Tehnike disanja se dugo koriste kao način opuštanja i koncentracije pa postaju sve popularnije i među trudnicama. Može se dogoditi da o njima nešto saznate već u školi za roditelje. Iako se može činiti čudnim, pogrešno disanje može vam otežati porod i njegov tok. Zato prije odlaska u porodilište pogledajte različite tehnike, isprobajte ih kod kuće i otkrijte koja vam se najviše sviđa. Ne postoji samo jedna tehnika koja bi odgovarala svima i zbog toga se ne brinite. Pronađite onu koja vam najbolje odgovara.

Tehnike disanja

 • Duboko disanje: jedan duboki i pretjerani udah iz stomaka kroz nos omogućava vam veći protok kisika i opušta vas. Možete ga koristiti tokom trudova.
 • Fokusna tačka: pokušajte pronaći jednu tačku na koju ćete se koncentrirati i polako dišite. Tačka može biti predmet ili osoba, ali možete zatvoriti oči i zamisliti siguran prostor koji vas smiruje.
 • Riječ: Odaberite riječ ili izraz koji ćete izgovarati sa svakim udahom i izdahom. Neka to bude motivacijska ili smirujuća riječ koju ćete lako zapamtiti.
 • Brojenje: Dok dišete, možete sebi pomoći ako brojite. Prvo udahnite i brojite do 4, zatim brojite do 4 i izdahnite. To će vam pomoći da se opustite i usporite disanje.

Postoji mnogo načina psihološke pripreme. Odvojite vrijeme i budite dobro informirani o svemu šta se događa tokom poroda kako biste mogli odabrati metodu koja vam najbolje odgovara. Psihološka spremnost će vam u svakom slučaju olakšati porod, ali možete se odlučiti i za porod bez nje. Znate kako je: svaka mama najbolje zna šta je dobro za nju.

Izvori:

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak