Početna > Trudnoća > Zašto je Novalac Prenatal optimalan izbor za trudnice i buduće majke

Zašto je Novalac Prenatal optimalan izbor za trudnice i buduće majke

Zakaj je Novalac Prenatal optimalna izbira za nosečnice in bodoče mamiceKoličina hranljivih tvari dostupna tokom trudnoće za razvoj nerođenog djeteta velikim dijelom zavisi od majčinog unosa. Medicina zasnovana na dokazima je odavno prepoznala postojanje veze između nedovoljnog unosa najneophodnijihhranljivih tvari i pojave malformacija (nepravilan oblikovni razvoj organa ili dijela organa) te pojave loših zdravstvenih rezultata za majku i bebu.

Kako bi se izbjegle bilo kakve komplikacije, trudnoća se danas nametnula kao period u kojem buduće majke posebnu pažnju posvećuju brizi o svom zdravlju i dovoljnom unosu kvalitetnih hranljivih tvari. To se također manifestuje u sve većoj upotrebi dodataka prehrani kod trudnica i žena koje uskoro planiraju trudnoću. Trenutno na tržištu postoji mnogo različitih formulacija dodataka prehrani, među kojima nisu svi dodaci potrebni, kvalitetni ni potpuno sigurni.

Iz tog razloga vas pozivam na kratak pregled sastava Novalac prenatalnih kapsula. Upoznat ćete zašto supojedini minerali, vitamini ili masne kiseline uključeni u formulu Novalac prenatalnih kapsula i koje su naučno dokazane činjenice na kojima se zasniva odluka o sadržaju tog dodatka prehrani.

Tokom trudnoće buduća majka nije odgovorna samo za sebe već i za razvoj bebe, pa je tako odgovarajuća osviještenost ključna u odabiru pravih dodataka prehrani.

Opće napomene

Dodaci prehrani su, kao što ime govori, samo dodaci. Osnova zdrave trudnoće je svakako uravnotežena i kvalitetna prehrana. Međutim, u brzom savremenom dobu često treba posegnuti za dodacima prehrani kako bi se organizmu omogućio pristup optimalnom rasponu mikronutrijenata (mikrohranljivih sastojaka), bilo zbog unosa jako prerađene hrane bilo zbog nutritivne osiromašenosti određene vrste hrane.

Nedostatak bilo kojeg mikronutrijenta se razvija tokom dugog perioda, a često ga nije moguće otkloniti u kratkom roku pa se ženama koje planiraju trudnoću savjetuje uzimanje dodataka prehrani već tri mjeseca prije početka planirane trudnoće kako bi se „zasitile zalihe“.

Sastav Novalac prenatalnih kapsula

Novalac prenatalne kapsule samo u 1 kapsuli udružuju ključne hranljive tvari koje su ženi potrebne tokom planiranja trudnoće te trudnoće i dojenja.

Sastav je prikazan u tabeli:

SADRŽI

1 kapsula

Preporučena dnevna doza

FOLATI

600 μg

300 %

Folna kiselina

300 μg

150 %

(6S)-5-metiltetrahidrofolni glukozaminat, ekvivalent 200 μg folne kiseline

556 μg

150 %

DHA*

200 mg

/

ŽELJEZO

14 mg

100 %

Magnezij

56 mg

15 %

Tiamin

1,4 mg

127 %

Riboflavin

1,4 mg

100 %

Niacin

18 mg

113 %

Pantotenska kiselina

6 mg

100 %

Vitamin B6

1,9 mg

136 %

Biotin

30 μg

60 %

Vitamin B12

2,6 μg

104 %

Vitamin C

40 mg

50 %

Vitamin D3

10 μg

200 %

Vitamin E

15 mg

125 %

Cink

11 mg

110 %

Jod

150 μg

100 %

Selen

50 μg

91 %

*DHA– dokozaheksaenska kiselina

Zašto su pojedini mikronutrijenti odabrani kao sastavni dio Novalac prenatalnih kapsula?

Folati

Folati su vjerovatno najpoznatiji i najistraženiji dodatak prehrani za trudnice. Brojne studije ističu važnost uloge folne kiseline u:

 • sprečavanju nepravilnosti u zatvaranju neuralne cijevi, odnosno dijela fetusa koji se razvija u mozak, kičmenu moždinu, stražnji dio lubanje i kičmene pršljenove,
 • stvaranju krvnih ćelija,
 • formiranju koštane srži.

Neuralna cijev, iz koje se razvijaju bebin mozak i kičmena moždina, zatvara se rano, između 21. i 28. dana nakon oplodnje. Ta činjenica dodatno doprinosi važenju navedenih savjeta o uzimanju dodataka prehrani u vrijeme planiranja, odnosno prije početka trudnoće.

Folna kiselina je važna i tokom dojenja, kada majka uzimanjem folne kiseline može izbjeći anemiju.

Novalac prenatalne kapsule sadrže folate u dva oblika: polovinu kao folnu kiselinu (ponekad se naziva vitamin B9), a drugu polovinu u obliku 5-metiltetrahidrofolata, koji je pogotovo efikasan alternativni oblik folne kiseline i važan je za povećanje koncentracije folata kod žena koje imaju problema s radom enzima povezanih s folatom.

Omega-3 masna kiselina DHA

Omega-3 masna kiselina DHA, odnosno DHK (dokozaheksaenska kiselina) ima ključnu ulogu u razvoju bebinog mozga i vida (mrežnice). Studije su dokazale da djeca majki koje su dodavale DHA u svoju prehranu, u poređenju s onima koje nisu:

 • imaju poboljšane vještine rješavanja zadataka,
 • postižu bolje rezultate na testovima koordinacije ruku i očiju.

Međutim, nedostatak omega-3 masne kiseline DHA može dovesti do pojave:

 • alergija,
 • atopijskog dermatitisa,
 • astme kod djeteta;
 • a može se povećati i rizik od prijevremenog poroda.

Željezo

Željezo je posebno važno za postizanje visokih zahtjeva za hematopoezom (formiranje i razvoj različitih vrsta krvnih ćelija) kod buduće majke i fetusa te za nastanak posteljice. Pored toga doprinosi ukupnom rastu i razvoju fetusa.

Nedostatak željeza je najčešći nedostatak mikronutrijenata u svijetu i nesrazmjerno češće pogađa trudnice. Razvoj anemije (slabokrvnosti) uslijed nedostatka željeza u prva dva trimestra trudnoće je faktor rizika za prijevremeni porod i nisku porodnu težinu te nagovještava nedostatak željeza kod novorođenčeta.

Vitamin D3

Vitamin D3 ima središnju ulogu u izgradnji kostiju, mišića i zuba. Nadalje:

 • jača imunološki odgovor u borbi protiv infekcija,
 • štiti nervne ćelije u mozgu,
 • pozitivno djeluje na kardiovaskularni sistem,
 • štiti od nekih karcinoma.

Prema saznanjima Svjetske zdravstvene organizacije nedostatak vitamina D je prisutan kod trudnica širom svijeta. Naročito su ugrožene trudnice koje žive na sjeveru. Nedostatak vitamina D u trudnoći može dovesti do:

 • veće osjetljivosti na infekcije,
 • povišenog krvnog pritiska,
 • povećanog rizika od prijevremenog poroda,
 • preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i bjelančevinama u mokraći),
 • povećanog rizika od razvoja astme kod djeteta,
 • gestacijskog dijabetesa,
 • nastupa hitnog poroda carskim rezom,
 • niske porodne težine,
 • usporenog rasta fetusa,
 • veće incidencije postpartalne depresije.

Jod

Jod ima važnu ulogu u:

 • kontroliranju fizičkog rasta dojenčeta,
 • formiranju kostiju,
 • razvoju mozga.

Već supklinički (bez klinički izraženih simptoma) smanjena funkcija štitne žlijezde može udvostručiti rizik od pobačaja i smrti novorođenčeta. Prema nalazima mnogih studija smanjena funkcija štitne žlijezde kod majke i nedostatak joda kod majke su povezani s oštećenjem nervnog i kognitivnog (mentalnog) razvoja djeteta. Takva djeca pokazuju i veće probleme u ponašanju, slabije sposobnosti učenja i niži kvocijent inteligencije.

Magnezij

Smanjuje učestalost prijevremenog poroda, preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i bjelančevinama u mokraći) i niske porodne težine. Pored toga magnezij ublažava grčeve u nogama kod trudnica i mladih majki.

Tiamin

Tiamin odnosno vitamin B1 je neophodan za vaš metabolizam ugljikohidrata i metabolizam vaše bebe. Također je neophodan za razvoj mozga vaše bebe. Nadoknađivanje tiamina (i drugih vitamina grupe B) posebno je važno kod trudnica koje često imaju trudničku mučninu i zbog nje povraćaju.

Riboflavin

Pored zdravih očiju i sjajne kože za mamu riboflavin odnosno vitamin B2 ima važnu ulogu u razvoju krvnih ćelija, kože i sluznice probavnih organa fetusa. Također može pomoći u smanjenju rizika od preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i bjelančevinama u mokraći).

Niacin

Niacin odnosno vitamin B3 sprečava urođene malformacije (nepravilan oblik razvoja organa ili dijela organa) i pojavu pobačaja. To je još jedan od vitamina koji su ključni za razvoj dječijeg mozga.

Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina ili vitamin B5 je bitna jer je kao sastojak koenzima A (CoA) neophodna za mnoge hemijske reakcije u ćelijama. Pantotenska kiselina je također savršen spoj za ublažavanje grčeva koji nastaju zbog trudnoće, naročito grčeva u nogama.

Vitamin B6

Odgovarajuća opskrba vitaminom B6 sa sobom nosi mnoge blagotvorne efekte. U trudnoći ima važnu ulogu u razvoju nervnog sistema, sintezi fetalnih nervnih prijenosnika (neurotransmitera) i toku fetalnog metabolizma. Dodavanje vitamina B6 je pokazalo smanjenje težine i učestalosti mučnine u trudnoći. Male zalihe vitamina B6 su povezane sa smanjenom mogućnošću začeća i povećanim rizikom od ranog prekida trudnoće. Također ima pozitivan efekat na porodnu težinu.

Pored navedenog na vitamin B6 se mogu odazvati anemične trudnice koje ne reaguju adekvatno na dodavanje željeza.

Biotin

Biotin pomaže pretvoriti hranu u energiju. To je koenzim koji je potreban za metabolizam glukoze i aminokiselina. Tokom trudnoće povećava se volumen metabolizma te uzimanje biotina povoljno utiče na povećane metaboličke potrebe.

Vitamin B12

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, najveći je i strukturno najsloženiji vitamin uključen u sintezu molekula DNK te u metabolizam aminokiselina i masnih kiselina. Izuzetno je važan za normalno funkcioniranje nervnog sistema jer učestvuje u mijelinizaciji nervnih vlakana i sazrijevanju crvenih krvnih ćelija u koštanoj srži.

Premalo vitamina B12 tokom trudnoće može dovesti do:

 • spontanog pobačaja,
 • preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i bjelančevinama u mokraći),
 • niske porodne težine,
 • raznih razvojnih abnormalnosti (naročito oštećenja neuralne cijevi),
 • odložene mijelinizacije ili demijelinizacije nerava.

Izvori vitamina B12 su pretežno životinjski proizvodi kao što su meso, jaja, mliječni proizvodi i riba, pa je tako rizik od njegovog nedostatka značajno veći kod vegana i vegetarijanaca.

Vitamin C

Vitamin CStudije su pokazale da vitamin C sprečava prijevremeno prerano pucanje jajne ćelije (PPROM) i dodatno doprinosi smanjenju rizika od infekcije mokraćnog sistema u trudnoći.

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans topiv u mastima koji štiti ćelijske membrane od štetnih uticaja oksidativnog stresa. Niske koncentracije vitamina E u plazmi u ispitivanjima su bile povezane s povećanim rizikom od:

 • usporenog rasta fetusa,
 • preeklampsije (tipična trudnička bolest koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i bjelančevinama u mokraći),
 • gestacijskog dijabetesa,
 • pobačaja.

Dodatno se pokazalo da je vitamin E koristan u sprečavanju trudničkih grčeva u nogama.

Cink

Cink je potreban za pravilan rad više od 300 enzima i zbog toga je neophodan za život, rast i razvoj. Najvažniji procesi u kojima cink učestvuje obuhvataju umnožavanje molekula DNK, umnožavanje ćelija i transkripciju gena. Zato ne iznenađuje da nedostatak cinka može ometati djetetov rast i razvoj te povećati rizik od mentalne retardacije. Ozbiljan nedostatak cinka može čak uzrokovati simptome koji oponašaju fetalni alkoholni sindrom.

Selen

Selen je važan mineral i antioksidans koji ima ključnu ulogu u metabolizmu hormona štitne žlijezde, sintezi molekula DNK te zaštiti od oksidativnih oštećenja i infekcija. Nedostatak selena može uzrokovati razne gestacijske komplikacije kao što su pobačaj te oštećenje nervnog i imunološkog sistema fetusa.

 

Izvori:

 • Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutr Rev. 2020 Oct 1;78(10):813-826.Erratum in: Nutr Rev. 2020 Sep 1;78(9):782.
 • Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7.
 • Georgieff MK, Krebs NF, Cusick SE. The Benefits and Risks of Iron Supplementation in Pregnancy and Childhood. Annu Rev Nutr. 2019;39:121-146.
 • https://www.webmd.com/baby/pregnancy-diet-nutrients-need#2, dostop 10. 4. 2021
 • Shi H, Enriquez A, Rapadas M, Martin EMMA, Wang R, Moreau J, Lim CK, Szot JO, Ip E, Hughes JN, Sugimoto K, Humphreys DT, McInerney-Leo AM, Leo PJ, Maghzal GJ, Halliday J, Smith J, Colley A, Mark PR, Collins F, Sillence DO, Winlaw DS, Ho JWK, Guillemin GJ, Brown MA, Kikuchi K, Thomas PQ, Stocker R, Giannoulatou E, Chapman G, Duncan EL, Sparrow DB, Dunwoodie SL. NAD Deficiency, Congenital Malformations, and Niacin Supplementation. N Engl J Med. 2017 Aug 10;377(6):544-552.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek onda kad se rodi, nego već puno ranije, prije njegovog začeća. Zdravlje i odgovarajući nutritivni status majke najvažniji su faktori za uspješan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena prehrana, primjerena tjelesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom razdoblju.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava prehrana utječe na naše zdravlje i dobro opšte stanje u svim životnim razdobljima, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prijenos hranjivih tvari iz tijela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri opskrbi svim potrebnim hranjivim tvarima. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju prehranu prilagodi povećanoj potrebi za hranjivim tvarima.

Pročitaj članak